Egy gyönyörű kert kiépítését rengeteg munka előzni meg, az ötletek gyűjtésétől kezdve a tervezésen át a kivitelezésig. A kertépítési ötletek képekben a leghasznosabbak, hiszen így saját kertjéhez is rögtön el tudja képzelni a profik tanácsait. Segítségképpen ezért összeállítottunk Önnek egy galériát korábbi munkáinkból, melyekből ihletet meríthet.

Cikkünkből megtudhatja, hogyan lehet játszani a térrel és a növényzet kiválasztásával. Tanácsaink mellett persze szakértelmünkre is számíthat, nyugodt szívvel bízhatja ránk kertje teljes megújítását. De először is nézzük a legfontosabb tudnivalókat a kerttervezéssel kapcsolatban.

Hogyan lehet a legjobban kihasználni a kisebb tereket?

Sokan nem rendelkezünk akkora területtel, mint szeretnénk, de ez nem jelenti, hogy ne lehetne belőle kihozni egy kellemes pihenőkertet. Rengeteg helytakarékos megoldás hasznosítható a kertben. Néhány ügyes trükkel pedig még optikailag tágasabbnak is mutatható a tér. 

Remekül lehet játszani például a térkőburkolattal: világosabb, nagyobb méretű lapokkal tágítható a tér, eltérő rakásmintával vagy szegélyezéssel pedig külön kis zugokat létrehozhat. A teraszról a kert különböző részei felé vezető utacskákat is ki lehet rakni térkőlapok segítségével. Az ilyen kertépítési ötletek képekben mutatkoznak meg leginkább:

kis terek

Nem csak a burkolattal, de a növényekkel is alakítható a kert. Megrendelőink körében is népszerű a babérsövény, mint térelválasztó. Az akár két méter magasra is megnövő sövény örökzöld mivoltából adódóan télen-nyáron teljesíti küldetését, dekoratív növényfalat emel a telek határába vagy az egymástól elkülöníteni kívánt kertrészek közé. 

Hogyan lehet elrejteni a szintkülönbségeket?

Ugyan „elrejtést” írtunk, de ugyanígy használhatnánk a „kiemelés” kifejezést is, hiszen egy kis tervezéssel az egyenetlen kert csak még látványosabb végeredményt jelenthet. Nagyszerű megoldás például egy növényfal kialakítása, amibe a kertje stílusa szerint válogathatja össze a kívánt virágokat. 

Erőteljesebb szintkülönbségnél, meredek kerteknél az esztétikai szempontokon kívül is fontos szerepe van a kertrendezésnek, csakis pontos tervezéssel lehet ugyanis gondoskodni a vízelvezetésről és biztonságossá tenni a közlekedést. Az adottságoktól függően ez talajtakaró növényekkel, kókuszrosthálóval vagy geotextillel borítva is kivitelezhető.

szintkülönbség

Miként alakítható ki egy uralkodó stílus a kertben?

Korábbi blogcikkünkben körbejártuk azokat a kertépítési ötleteket (LINK), melyekkel könnyedén mediterrán, romantikus vagy modern stílus csempészhető a kertbe. Ezeken kívül természetesen bármilyen más elképzelés is megvalósítható.

Ha nem tudja pontosan, mit is szeretne, csak elképzelései vannak az álomkertet illetően, forduljon hozzánk, segítünk őket életre hívni!

Nincs ideje naponta locsolni és ápolni a kerti növényeket vagy egyszerűen csak távol áll Öntől a kertészkedés, és inkább csak a szabad levegőt élvezné udvarában? Ez esetben olyan megoldásokat javaslunk, melyek a későbbiekben sem igényelnek sok időt.

A terület burkolásával dekoratív teraszrészt alakítunk ki, így Önnek nem lesz gondja így a napi öntözésre sem. Sőt, a hagyományos virágágyást is lecserélhetjük egy modern változatra azzal, hogy strapabíró növényeket ültetünk egy színben passzoló kövekkel vagy mulccsal kirakott virágágyásba.

Amennyiben Ön szeretné a zöld gyepet csodálni az azzal járó tennivalók nélkül, a legjobb megoldás egy kerti öntözőrendszer (LINK). Az előre meghatározott beállítások szerint automatikusan bekapcsoló öntözés leveszi a terhet a válláról, mégis biztosítja, hogy kertje mindig ápolt legyen. A hatékony kialakítás végett azonban érdemes szakértőhöz fordulni, ezért ha fontolóra vette az ötletet, forduljon hozzánk segítségért az öntözőrendszer tervezés terén!

További kertépítési ötletek képekben Pinterest galériánkban

Pinterest galériánkban tucatnyi ötletet válogattunk össze korábbi munkáinkból, látogasson el oldalunkra és merítsen ihletet referenciáinkból is!