Gyönyörű kertre vágyik, ami nem csak nyáron okoz örömet, de a hideg évszakokban is melegséggel tölti el szívét az ablakból szemlélve? Az interneten milliószámra keringenek a kertépítés ötletek, de éppen a bőség zavara miatt nehéz megtalálni a legjobb megoldásokat. Cikkünkben tippeket adunk, hogyan lehet szép és praktikus kertje, valamint bemutatjuk azt is, miként érdemes összeválogatnia a növényeket.

Gyönyörű kert ötletek a legtrendibb stílusoknak megfelelően

Minimalista

Sokan követik a kevesebb néha több elvét, és tervezik meg úgy kertjüket, hogy a hangsúly a szép gyepen legyen. A kert középső részén uralkodó ápolt füves terület magában is szép látványt nyújt, de körben zöld növényekkel beültetett ágyásokkal igazán látványos, mégis letisztult kombináció alkotható.

A kerti utak mellé „térelválasztóként” sokan választják a babérmeggy sövényt. A könnyen kezelhető sövény több méter magasra is megnőhet, így ideális térhatárolóként kerítés mellett vagy helyett is. Örökzöld növény lévén egész évben dekoratív eleme lesz kertjének.

Romantikus

Szebbnél szebb színekben pompázó kertre vágyik tele virágokkal, amíg csak a szem ellát? Az igazán romantikus kertépítési ötletek sűrű növényzetet és különböző évszakokban felélénkülő virágokat igényelnek.

Nagyon népszerű manapság a magaságyás. Segítségével teljesen elkülönülő szintek alakíthatóak ki a kertben, így akár kis kertek beültetéséhez is praktikus megoldás.  A megfelelő növények kiválasztásával mesébe illő kerti zugokat hozhat létre, ahová szép időben örömmel ül majd ki pihenni.

Mediterrán

Képzelje csak el, hogy minden alkalommal, amikor kitekint az ablakon, gondolataiban máris egy tengerparti villában érzi magát. Ugye, milyen jó lenne? A tökéletes hatás érdekében a hangsúly a növények összeválogatásán és a színeken van. A mediterrán kert szinte kötelező elemei a futónövények és dézsába ültethető pálmafajták, valamint a meleg, naplementét idéző színek.

Mi alapján érdemes kiválasztani a kertet díszítő növényzetet?

A kertépítési ötletek böngészésekor sokan csak a látványra helyezik a hangsúlyt, pedig a praktikum és a gondozás is éppolyan lényeges.

Gyerekek, kutyák vagy kijárós macskák esetén alapvető, hogy ügyeljünk az ő biztonságukra is. Szúrós, esetleg mérgező növényeket semmiképpen nem ajánlunk! Kutya- vagy gyerekbarát kerthez viszont kifejezetten javasoljuk egy nagy terület gyepesítését, valamint a kis kerítéssel elhatárolt virágágyás vagy magaságyás kialakítását. Így a kicsik és kedvencei is kedvükre játszhatnak anélkül, hogy bármilyen kár keletkezne a gondosan ápolt virágoskertben.

Sokan szeretnének madárbarát kertet. Ennek kialakításához fészkelésre alkalmas fákat és cserjéket válasszon, valamint olyan növényeket, amik termése egész évben táplálékul szolgálhat a kis látogatóknak.

Ezen kívül olyan tényezőket is szem előtt kell tartani, mint a választott növények igényei. Ha Ön kevésbé szeret kertészkedni, inkább csak csodálná a növényeket, úgy szívósabb, kevesebb törődést igénylő típusokra lesz szüksége. A növények mellett automata öntözőrendszer tervezését is ajánljuk, mellyel rengeteg időt és energiát spórolhat.

Természetesen nem utolsó szempont a büdzsé sem. Ne gondolja, hogy egy csodás kert megvalósításához vagyonokra lesz szüksége! Forduljon hozzánk tanácsért, és segítünk megálmodni az ideális kertet költséghatékony módon!

Hogyan születik meg és miben segít a kertterv?

A kerttervezésnek az Ön igényei, valamint a kert adottságai alapján látunk neki. Alapvetően klasszikus tájépítészeti tervvel dolgozunk, de amennyiben Ön „teljes egészében” szeretné látni kertjét, mielőtt elkészülne, örömmel készítünk 3D képeket vagy akár 3D virtuális séta videót is. 

Ez nem csak azért lényeges, mert így Ön is megtekintheti a várható végeredményt, de azért is, mert megóv minket a kellemetlen meglepetésektől. A kert alapos felmérése és a tervezés közben figyelembe vesszük a nehezítő tényezőket – mint a szabálytalan alakzat, rossz minőségű talaj, stb -, így ezek nem a munkálatok közben fognak felszínre kerülni.