Régóta gondolkodik rajta, hogy újjávarázsolná kertjét, de fél, hogy a megvalósítása drága lenne? Segítünk eloszlatni kételyeit! Cikkünkben bemutatjuk, hogy egyáltalán mitől függenek és hogyan alakulnak a kertépítés árak 2021-ben. Biztosak vagyunk benne, hogy mire az olvasás végére ér, Ön is sokkal magabiztosabban vág bele a tervezésbe! 

Milyen tényezők határozzák meg a kertépítés árakat?

Kert mérete

A kertépítési munkálatok megtervezésekor az egyik legfőbb szempont  a kert különböző részeinek mérete. Amennyiben például Ön automata öntözőrendszert szeretne kiépíteni, nem mindegy, hogy a kerten belül mekkora területen kell majd működnie. Miután a járdát és egyéb térkővel, burkolattal ellátott részeket nem szeretnénk feleslegesen locsolni, azok nélkül kell felmérni a területet.

Műszaki tartalom

Kertépítéskor számos olyan „láthatatlan” tényezőt kell figyelembe vennünk, mely laikusként talán eszünkbe sem jutna. Az ilyen műszaki kérdések az árakban is visszaköszönnek. A következők lehetnek ezek:

  • Kell-e szikkasztót telepíteni vagy megoldott a vízelvezetés?
  • Szükség van-e földcserére, vagy elegendő a földfeltöltés?
  • Kelleni fog-e vakondháló?
  • Szükséges-e a növényzet egy részétől megszabadulni? Milyen technikával lehet ezt kivitelezni?

Kert adottságai

A kert alakzata és fekvése is alapvető szempont, hiszen szabályos, vízszintes kertben sokkal egyszerűbb a munka, mint egy beugrókkal tarkított, lépcsővel kirakott vagy meredek fekvésű területen. Szintén nehezítheti a munkálatokat, ha a kert egyes részei géppel csak nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthetőek.

Az egyeztetés során ezért nem csak az Ön igényeit térképezzük fel, de a kertet is bejárjuk, felmérjük. Az adottságok megismerésével könnyebb lesz felbecsülni a munkálatok időtartamát és beazonosítani az esetleges nehézségeket.

Milyen praktikákkal lehet spórolni?

Természetes, hogy mindenki szeretné a lehető legköltséghatékonyabb módon széppé varázsolni kertjét. A műszaki tartalmon (például öntözőfejek száma, öntözőrendszer minősége) azonban nem érdemes spórolni, hiszen a nem megfelelően összeállított felszereléssel az öntözés sem lesz hatékony. Ez pedig az összkép kárára megy.

Vannak azonban elemek, amiken jelentős összegeket lehet megtakarítani: tipikusan ilyen lehet a térkövek mérete és típusa, a növények összeválogatása. Annak érdekében, hogy a végeredmény így is kifogástalan legyen, érdemes szakértő segítségét kérnie a választáshoz.

Kicsit ellentmondásosnak tűnhet – hiszen a kertterv készítése sok esetben díjazás ellenében történik -, de hosszú távon a precízen elkészített kertterv is kíméli a pénztárcát. Segít ugyanis előre számolni a felmerülő akadályokkal és ahelyett, hogy a későbbiekben ad hoc döntéseket kellene hozni, rögtön teljes képet tár elénk.

Fontos, hogy csak olyan szakértővel szabad dolgozni, aki garanciát is vállal a munkájára! Öntözőrendszer tervezéskor válasszon garanciális alkatrészeket, de a növényekre is kérjen gyökeresedési garanciát.

A pontos kertépítés árak minden esetben az elképzelésektől és a kert adottságaitól függenek, ezért részletes információt csak ezek felmérése után tudunk adni. Abban az esetben, ha Ön egy meghatározott büdzsén belül szeretné tartani a költségeket, bátran jelezze ezt felénk már az első konzultáció során, így mi is annak megfelelően tudunk kalkulálni.

Forduljon tapasztalt munkatársainkhoz és bízhat benne, hogy elkészítjük Önnek álmai pihenőkertjét!

Várható változás a kertépítés árak terén 2021-ben?

A piac folyamatosan változik, újabb és modernebb technikai eszközök kerülnek forgalomba. Megeshet, hogy ezeknek az ára is magasabb, mint a korábbiaké, ám nem elhanyagolható szempont az sem, hogy hosszú távon segítenek visszahozni a befektetett költségeket. A modernebb technológiával készült öntözőrendszer ugyanis sokkal költséghatékonyabb és időtálóbb is, így évek múltán visszapillantva már biztos lesz benne, hogy jól járt vele.

Arról nem beszélve, hogy az újabb felszerelések színre kerülésével a korábbiak ára is csökken. Igényeinek megfelelően megtalálhatja tehát az ideális felszerelést, mi pedig segítségére leszünk ebben is!